a
0
Tudj meg többet az aranyhalakról
2021. Nov. 13.

 

Az aranyhal (Carassius auratus auratus) a Carassius auratus alfaja. A legrégebben kitenyésztett és a legnépszerűbb akváriumi halak közé tartozik. Eredetileg az ezüstkárászból (Carassius auratus gibelio) tenyésztették ki különféle forma- és színváltozatban. Először valószínűleg táplálkozási célokból tartották, majd a legtetszetősebb egyedeket "hobbi" célra továbbszaporították. A tenyésztés során sok szín és különféle típusú pikkelyek jöttek létre, ma létezik fémes, matt és gyöngyházfény-pikkelyű aranyhal is. Megjelenése a kínai Tang-dinasztia korába nyúlik vissza, majd a 11. századra a kínai kertkultúrában már széles körben elterjedt.

 

Akvarisztika 3

 

A ma kereskedelemben kapható színvariációk mind mesterségesen kitenyésztett tenyészváltozatok.

Több, mint 125 fajtát különböztethetünk meg. Az aranyhal az egyik legváltozatosabb díszhal, némely fajtái nem is hasonlítanak egymásra. A "legegyszerűbb" változat a közönséges aranyhal, melynek fiatal példányai bronzos zöld színűek, a kifejlett egyedek fémes vörösessárga árnyalatúak, farkuk villás.

 

 

Ezek a halak kaphatók fátyolfarkú változatban is. Népszerű még a tarka (Shubunkin), a hólyagszemű, a legyezőfarkú, az égrenéző szemű, a rizsszemes pikkelyű, a fekete teleszkópszemű, az oroszlánfejű, ragyásorrú és a gombafejű aranyhal is. Megkülönböztetünk egyszerű és osztottfarkú aranyhal-törzseket, ez utóbbiak nehézkesen mozognak, nem alkalmasak tavakba.

 

 

Az aranyhalak hidegvízi állatok, leginkább 20 fok körüli hőmérsékletű vízben érzik jól magukat. Ennek ellenére hibásan gyakran tartják együtt trópusi halakkal. Utóbbiakkal ellentétben számukra nagy melegben a víz hűtésére van szükség. Gyakran elkövetett hiba az is, hogy gömbakváriumban tartják. Mivel rövid időn belül hatalmasra nőhetnek, igazából inkább tóba, vagy nagy akváriumba valók (legalább 100-200 liter). A kifejlett példányok 15-35 cm-ek lehetnek és 7-10 év közötti kort élhetnek meg.

 

 

Békés természetűek, de csak aranyhalakkal lehet problémamentesen együtt tartani. A medence talaját legcélszerűbb nagyobb, diónyi kaviccsal borítani. Ennek előnye, hogy a mulmot gyakran szükséges összegyűjteni, így a finomabb szemcsékkel ellentétben, az a méret nem szívódik fel. Növényekből az olcsóbb erős gyökérzetű, közepesen törékeny levelű fajtákat válasszuk, mivel ez a hal idővel megeszi azokat, így pótolni szükséges. Vizük nagy részét néhány naponta kell cserélni, mivel sok nyálkát termelnek. Figyeljünk oda, a pótolt víz csak hideg és klórmentes lehet. 

 

 

Mindenevő, kedveli a speciális aranyhaltápokat. Annyi eleséget adjunk neki, amennyit néhány perc alatt elfogyasztanak, hogy az esetleges maradék, ami az akváriumban felhalmozódhat, ne okozzon szennyeződési gondot. A víz összes szintjét lakja, viszonylag lassan, megfontoltan úszik. A nemek megkülönböztetése nagyon nehéz, az ikrás nőstények hasrésze duzzadt. Ikrarakó, az ivadékok mesterséges tápokkal felnevelhetők.

 

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!