a
0
Platti - Széleshátú fogasponty
2022. Ápr. 16.

 

Igazán békés kis hal, kiválóan alkalmas az otthoni akváriumba. Ennek a fajnak a hím példányai kisebbek, mint a nőstények, 4 cm illetve 5-6 cm méretűek. Színűket tekintve mindegyik egyaránt változatos.

 

Akvarisztika 3

 

A két ivarú példány egyfora arányban tartható a medencében. Más fajok nincsenek rájuk hatással, nem igazán törődnek velük.

Közép-Amerika és Mexikó a származási helyük. Természetes közegük a pocsolyák, mocsarak, ingoványok, folyóvízek nyugodt part közeli részei, ami bőséges növényekben.

 

Mesterséges körülmények között a 23-25 fokos vízhőmérséklet a megfelelő számukra, aminek Ph-ja 7-8 körüli. Legkevesebb 50 liter az a vízmennyiség, amiben kényelmesen érzik magukat, és benne megfelelően fejlődnek. Jó hatást gyakorol rájuk a víz kb. negyedének heti-kétheti cseréje, ami előnyös a különféle hal betegségek kiküszöbölésére is.

Lényegében bármit elfogyaszt, mindenevő, mégis a növényi eredetű táplálékot részesíti előnyben.

A hímeket könnyű észrevenni gonopódiummá módosult farok alatti úszójukról, ami a megtermékenyítést szolgálja. A nőstények farok alatti úszója széles, legyező alakú.

Szaporodását tekintve elevenszülő, 30-40 naponta ellik. A nőstény jellemzően 30 db kis plattinak ad életet, melyek külseje teljesen azonos a szülőkével, csupán méretbeni különbség van köztök, ami pedig az egyedfejlődés természetes tulajdonsága. Amikor közeledik a szülés ideje, a hasfalon látszanak az ikrák. Ilyenkor tegyük a nőstényt külön medencébe, azt népesítsük be sűrű növényzettel, hogy a picik el tudjanak bújni. Jórészt a hajnali időszakban megy végbe a fialás, azután az anyát vissza kell helyezi az akváriumba, hogy még véletlenül se egye meg újszülötteit. A kicsiknek feldarabolt tubifexet (csővájó féreg) adjunk. Amellett, hogy szívesen fogyasztja, fehérjetartalma segíti növekedésit.

 

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!