a
0
Népszerű és elterjedt vízinövények
2021. Jan. 05.

A növények lényeges alkotóelemei az akvárium díszének, főként édesvizekben. Természetesen fontos, hogy a megfelelőt ültessük a medencébe, ezzel széppé téve azt, a vízét pedig egészségesebbé. Az élő növényzet nagymértékben hasznos, mivel azokat a mérgeket fogyasztják tápanyagként, amelyekkel a halak szennyezik a vizet. Az alábbiakban néhány kedvelt vízinövényt mutatunk be.

 

 

 

Akvarisztika 3

Amazonasi kardfű (Echinodorus bleheri)
A leggyakrabban tartott amazonasi kardfűféle. Ültethetjük egymagában kisebb akváriumba, vagy nagyobbakba csoportosan. Könnyű tartása miatt kezdő akvaristáknak is ajánlott, nem túl fényigényes növény és viszonylag gyorsan nő. Akár 30 levele is kifejlődhet, melyek 30-50 cm hosszúak, és 4-8 cm szélesek. Az egészséges növény levelei erősek, ellenállóak és közepesen zöld, vagy sötétzöld színűek, lehetnek szélesek és egyenesek is. Lehet víz alatt és víz fölött is tartani, az utóbbi esetben a növény kisebbre nő meg, és levelei szélesebbek lesznek. Ha nem akarjuk, hogy a vízfelszín fölé nőjön, akkor rendszeresen nyírni kell.

 

Amazonasi kardfű Fodros vízikehely

 

Fodros vízikehely (Cryptocoryne crispatula)
Hosszú fehér gyökerei vannak, gyakorta a levélnövesztés helyett ebbe fekteti energiáit. Szára elnyújtott, vöröses kezdetű. Levelei ugyancsak hosszúak, mélyzöldek, felfekszenek a víz színére, így árnyékoló növénynek is megfelel. Nagy akváriumokban, vagy kerti tavakban meghaladhatja a 100 cm-t is, de az általában 50 cm hosszú levelek jellemzőek, amelyek 5 cm szélesek, sokszor így is beterítik a vízfelszínt. Igénytelensége miatt kezdők kedvelt vízinövénye, könnyen beszerezhető. Levele, szára erős, állítólag íze nem kellemes, de az biztos, hogy a halak többsége számára ez nem okoz gondot, így az afrikai sügérek akváriumába is telepíthető. Nagyon dekoratív legyen az dús növényzetű vagy sziklás malawi-medencében.

 

Óriás valiznéria (Vallisneria gigantea)
Indás tövű folyamatosan víz alatt élő növény. Alsóállású, szép, élénkzöld levelei szalagszerűek, elérhetik a 180 cm hosszúságot és a 3 cm szélességet. A valiznériák az akvaristák legrégibb növényei. Igénytelenségüknél fogva tiszta homokba ültetve és világos helyen minden gondozás nélkül is jól szaporodnak.

 

Óriás valiznéria Wendtii vízikehely

 

Wendtii vízikehely (Cryptocoryne wendtii)
Népszerű növény, lándzsa alakú levelei kokárda formában helyezkednek el a tő körül, színük a zöldtől a barnásig változatos árnyalatokban pompázik. Ezt a növényt az akvaristák körében kitűnő alkalmazkodóképességéért szeretik. Nehéz és változó feltételek között is jól fejlődik, ezért kezdőknek kiváltképpen ajánlott. Különösebb kezelés és gondozás nélkül, szinte magától nő. Nagyon szapora, sok indát, hajtást növeszt, melyek hamar önálló növénnyé fejlődnek. Ezeket ki lehet emelni, és máshol is el lehet ültetni.

 

Willisii vízikehely (Cryptocoryne willisii)
Az egyik legigénytelenebb, leggyorsabban növő előtér vízinövény. Trópusi eredetű, gyökérindáinak köszönhetően gyorsan elszaporodik. Különösképpen nem igényes, több fény esetén azonban szebben mutat a növény.

 

Willisii vízikehely Indiai vörös-füzény

 

Indiai vörös-füzény (Rotala macrandra)
A vörös-füzény a legkedveltebb akváriumi növények közé tartozik. Ahhoz, hogy sok hajtása, levele legyen erős fényre van szüksége. Élénk színe nagyon jól mutat a medencében.

 

Karolinai tündérhínár (Cabomba caroliniana)
Finom, kecses növény, vékony, legyező alakú, szálas levelekkel, megérdemelten népszerű az akvaristák körében. Sajnos, a növényevő halak is nagyon szeretik, ezt vegyük figyelembe, amikor benépesítjük az akváriumot. Ha tiszta a víz és elég erős a fény, akkor a karolinai tündérhínár könnyen alkalmazkodik az akváriumbeli életkörülményekhez.

 

Karolinai tündérhínár Vízicsillag

 

Vízicsillag (Hygrophila difformis)
Nagyon dekoratív és érdekes növény. Figyeljük meg, ahogy világoszöld levelei éjszakára lassan összekunkorodnak, csaknem összezsugorodnak. Nagyon igényes, tápanyagban gazdag talajt kíván, de ezen belül is különösen fontos a vastartalmú tápanyagok adagolására. Elég erős fény esetén olyan, mint egy csipkés bokor, de ha kevés a fény, a töve körül azonnal hullatni kezdi a leveleit és csúnyán felkopaszodik. Mindig úgy kell ültetni, hogy a tövek is kapjanak elég fényt.

 

Indiai vízicsillag (Hygrophila polysperma)
A vékony, kecses száron a világoszöld színű, 4-5 cm hosszú és 1,5 cm széles levelek egymással szemben helyezkednek el. Közepes fényviszonyok és vízkeménység mellett, 28 °C hőmérsékleten szépen fejlődik, nagyszerűen látványt nyújt. Különösen jól mutat, abban az esetben, ha az akvárium háttere sötét és a talaj homokja világos. Csoportosan ültessük.

 

Indiai vízicsillag Fodros vízikalász

 

Fodros vízikalász (Aponogeton crispus)
Ennek a vízinövénynek kokárdaformában elhelyezkedő hosszú, fodros szélű, lándzsa alakú levelei vannak. Nagyon hamar nagy zöld bokorrá növekszik, még az is előfordul, hogy virágot hoz, ami mindig a víz felett nyílik. Akváriumban könnyen tartható, ha azonban szaporítani akarjuk, tartalmas talajt és rendszeres tápsózást kíván. Természetes körülmények között szüksége van egy hosszabb téli pihenő időszakra, de az akváriumban, ahol egyforma intenzitású a fény, ez a vegetatív pihenés el is maradhat, a növény akkor is folyamatosan fejlődik.

 

Finom levelű amazonasi kardfű (Echinodorus tenellus)
Rövid, keskeny, lándzsa alakú levelei vannak. Amikor elegendő fényt és tápanyagot kap, rövidesen puha, zöld takarót képez az akvárium alján. Gyakran kell ritkítani, különben túlságosan besűrűsödik. Elültetéskor két tő között mindig hagyjunk néhány cm üres teret, és lehetőleg finom homokba tegyük, különben tönkremennek a gyökerei. Szaporítása könnyű, mert sok apró hajtást növeszt, s ezekből új növény jöhet létre.

 

Finom levelű amazonasi kardfű Kongói anubias

 

Kongói anubias (Anubias heterophylla)
Hosszú szárain nagy zöld leveleket növeszt és igen ellenálló, olyannyira, hogy jól tűri a növényevő halak támadásait. Ehhez a jó tulajdonságához járul, hogy könnyű tartani és szaporítani, ezért mindenfajta akváriumban el lehet helyezni. Terjedelme lehetővé teszi, hogy pl. egy afrikai regionális akvárium középső részében kapjon helyet. Először tegyünk a kiszemelt helyre egy halom követ vagy gyökeret, és azok közé szorítsuk be óvatosan a szárát vagy rizómáját. A legkisebb töveket tegyük oldalra. Végül népesítsük be az akváriumot kongólazacokkal, vagy egy pár meggyhasú sügérrel.

 

Jávai moha (Vesicularia dubyana)
Nagyon szapora faj. Igen sok kapaszkodó, tapadó hajtása van, hamar összefüggő, bozontos réteget tud alkotni egy adott felületen, ezért gyakran használják a szaporító-medencékben is. Megtartja a rá hulló ikrákat, és megfelelő búvóhelyeket biztosít az apró ivadékoknak. Tartása nem támaszt különös követelményeket, csak a tisztítást igényli. Rendszeresen öblítsük le az egész növényt a vízcsap alatt. Ilyenkor megszabadítjuk az elágazásai közé került nemkívánatos anyagoktól. Szaporítása egyszerű, szét kell szedni több részre egy-egy bozontot, és a részeket egymástól távolabb helyezni.

 

Jávai moha Gömbmoha

 

Gömbmoha (Cladophora aegagropila)
Az utóbbi években nagyon népszerűvé vált ez a növény az akvaristák körében. A gömbmoha tulajdonképpen egy zöld alga fajta, a belsejében többnyire föld, vagy sár van. Tapintása puha, bársonyos. Szaporítani úgy lehet, hogy a növényt kisebb darabokra vágjuk. Ilyenkor még szabálytalan alakúak, de egy idő után ezek a darabkák is felveszik a gömb alakot. Türelmesnek kell lennünk, mert nagyon lassan nőnek. Egyes kutatások szerint, növekedése gyorsítható, ha tengervizet keverünk az édesvízbe. A növény képes lebegni, majd újra lesüllyedni, hogy megfelelő mennyiségű napfényhez jusson.

 

Lándzsás vízipáfrány (Microsorum pteropus)
Színe sötétzöld, rizómával szaporodik, amiket akkor lehet levágni róla, mikor a fiatal hajtások már láthatóak rajta. Úgy tűnik puha, törékeny növény, valójában azonban leveleinek merev tartása van és a gyöktörzs is erősen tapad a tereptárgyakhoz, így növényevő halak mellé is jó választás. Lassan nő, viszont alkalmazkodni tud a sós és a kemény vízhez is. Ültessük a szűrőrendszer közelébe, mert szereti az erősen áramló vizet. Egyes levelei időről időre megbarnulnak, ezeket nyugodtan távolítsuk el, annál egészségesebben fog tovább fejlődni. A fiatal növényeket mindig rögzítsük damillal a tereptárgyra, akkor nem kell a gyökereket a földbe temetni, ahol általában elrothadnak.

 

Lándzsás vízipáfrány
Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!