a
0
Mennyi ideig élnek a halak?
2021. Szep. 25.

 

A halak élettartama fajtájuktól függően változó. Érdemes ezt figyelembe venni még mielőtt betelepítik őket az akváriumba.

 

Akvarisztika 3

Vásárláskor az édesvízi fajokat részesítik előnyben, mivel azok kevesebb törődést igényelnek, ellentétben tengerben élő társaiknál. Ugyanakkor a legtöbb kisebb méretű hal 1-3 évnél tovább nem él.

 

Guppi Sügér

 

Az édesvízi fajták közé tartozik a szivárványos guppi, a pillangóhal vagy néhány sügérfajta. Ha tetrát, vitorláshalat, márványsügért vagy óriás algaevőt választunk, jó néhány évig nyugodtak lehetünk; e fajták akár 10 évig is élhetnek. A rekordtartó (és emellett a legnépszerűbb) mégis az aranyhal, a maga 15 éves átlagéletkorával.

 

Tetra Aranyhal

 

A tengeri fajok esetében sokkal nagyobb odafigyelésre van szükség. A kifogástalan vízminőség, jó minőségű, változatos táplálék és a megfelelő akváriumméret mind olyan dolog, mely befolyásolja kedvencünk élettartamát és elhanyagolása esetén akár a legrosszabbra is számíthatunk.

 

Mandarinhal Szarvashal

 

Általánosságban 2-4 évig élnek, ide tartozik például a mandarinhal, a szarvashal, a gobiosoma, a háromfoltú korallsügér, a mókushal, a leopárd íjhal. 

 

Gobiosoma Leopárd íjhal

 

A legfontosabb azonban, hogy mindig a fajta igényeinek megfelelően gondoskodjunk róluk, és akkor sokáig élvezhetjük társaságukat.

Van példa rá, hogy egy-egy hal akár kétszer-háromszor annyi időt megér, mint fajtársai. Ez lehet adottság, amellett pedig a már említett megfelelő környezet és gondoskodás eredménye.

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!