a
0
Eheim Pond AIR tólevegőztetőkről
2022. Júl. 30.

A tó egészséges élővilágában elengedhetetlenül fontos szerepet tölt be az állandó és egyenletes oxigénellátás. A német Eheim által gyártott AIR500 és AIR1000 tólevegőztető berendezés ezt a folyamatot megfelelően biztosítja a tó és annak lakói számára.

 

Akvarisztika 3

A vízben oldott oxigén mennyisége elsősorban a víz hőmérsékletétől függ. A hideg vízben a legtöbb, a meleg vízben pedig a legkevesebb az oxigéntartalom. A halak oxigénigénye viszont ezzel pont az ellenkezője, mivel a hidegvérű halak testhőmérséklete megegyezik a környezet hőmérsékletével. Hidegebb vízben az anyagcseréje lelassul, így kevesebb oxigénre van szükségük, a meleg vízben azonban felgyorsul, így akkor több oxigént igényel a szervezetük.

A megfelelő oxigénmennyiség biztosítására kitűnő berendezés az AIR légpumpa, amelyet kb. 2 m távolságban kell elhelyezni a tó partjától. A hozzá csatlakoztatott porlasztóköveket pedig típustól függően, az AIR500-as 2,20 m, és az AIR1000-es 2,80 m mélységig süllyeszthetőek az ideális működéshez.

A készülékek teljesítménye szabályozható, minél kisebbek a keletkező buborékok annál több oxigént old fel a tólakók számára.

Mivel a víz felülete veszi fel az oxigént, ezért a tavak felső rétegei több, még az alsó vízrétegek kevesebb oxigénnel rendelkeznek. Abban az esetben amikor a tó vízét egy tószivattyú keringeti, az segíti a folyamatot, hogy az oxigén a víz alsóbb rétegeiben is jelen legyen.

A két típusú készüléket -tólevegőztető, tószivattyú- azért is célszerű együtt alkalmazni, mivel a nyári magas hőmérsékletnek köszönhetően a víz felső rétege gyorsan felmelegszik, a keringetéssel azonban megfelelő oxigénmennyiség jut a vízbe, ezáltal a halak és növények számára megteremthető az ideális, egészséges környezet.

Az Eheim AIR tólevegőztető télen is használható, ilyenkor a tavak befagyása ellen nyújt védelmet.

 

Főbb tulajdonságai a következők:

  • Különösen erős szivattyútechnikájának köszönhetően hatékony, kezelhetősége egyszerű.
  • Stabil erős műanyagból készült, UV ellenálló.
  • Energiatakarékos, megbízható és csendes működés jellemzi. 
  • Használata télen is ajánlott az oxigénpótlásra, ami nélkülözhetetlen a tólakók számára, illetve így a tó befagyása is megakadályozható.
  • A szett tartalmaz levegő tömlőt, visszafolyás gátló szelepet és porlasztó követ.
  • A készülék kizárólag vízparton üzemeltethető, nem lemeríthető!

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!