a
0
Díszmárnák - a nagyszámú akváriumi halfajta
2022. Jún. 18.

Ennek a pontyfélék családjába tartozó halfajnak számos különböző, szebbnél-szebb változata létezik.

A díszmárnák, nevükből adódóan színes, díszes halak. Legismertebbek közé tartozik a: Rózsás, Bíborfejű, Szumátrai, Brokát, Nagypikkelyű, Vörös karcsú, Ogyessza, Sávos, Ceyloni, Cápa.

Mivel csapatban szeretnek élni ezért egy-egy fajból tartsunk jellemzően 5-6 példányt az akváriumban, melynek majd egész területét belakják. Rajban úszva leginkább a vízréteg középső részében figyelhetjük meg őket. Jellemző rájuk az élénk mozgás, ami a nyugodtabb fajokat zavarhatja. Alapjába véve békések, ám meg-megcsipkedik lágy úszóval rendelkező társaikat, ezért többségüket ajánlott saját különféle típusaikkal együtt tartani.

Részletesen olvashat alább az egyes fajok fő tulajdonságairól, mint a külalak, méret, evési- és szaporodási szokásaik.

Akvarisztika 3

Rózsás díszmárna

Ázsia területéről származik, azon belül is Afganisztán, Pakisztán, India, Nepál és Banglades kisebb-nagyobb tavak és a lassú folyású patakok lakója.

A legszebbek egyikeként ismert átlag 6-8 centiméterre növő hal, mely kivételes esetekben eléri a 14 cm hosszúságot is. Oldalról lapított testén az úszók áttetsző vörös árnyalatúak. Farka előtt jellegzetes fekete pötty látható. A hím példányok színe élénkebb, testük karcsúbb, a nőstények úszói szintlenek. Mesterséges környezetük akkor ideális a számukra, ha a medence egyik fele sűrűn van beültetve növényekkel, másik fele viszont szabad úszást biztosít nekik.

Fátyolos változatukat ne telepítsük más díszmárnákkal egy akváriumba, mert ők megcsipdesik a tőlük eltérő példányokat.

Víz hőmérséklete 20-24 fokon a megfelelő, Ph értéke 7-7.5 közötti legyen, lágy, illetve közepes keménységű. Mindenféle eleséget elfogyaszt, legyen az élő, száraz, fagyasztott tubifex és más tápok.

 

Szaporítása egyszerű, csupán 23-25 fokos tiszta víz szükséges hozzá. Érdekesség ennél a fajnál, hogy 2 nőstényt és 1 hímet szokás áthelyezni a szaporítómedencébe, melynek aljára jávai moha csomókat tegyünk. 300-400 ikrát raknak, melyek kikeléséhez 24-30 órára van szükség. 4-5 nap és már úsznak is. A kicsiket sóféreglárvákkal etessük. Legyünk elővigyázatosak és a szülőpárt hamar távolítsuk el a ki akváriumból, mert megeszik az ikrákat.

 

Bíborfejű díszmárna 

Más néven feketesávos díszmárna. A természetben Srí Lanka folyóiban találkozhatunk vele. Az ifjú egyedeknek sötét-ezüst színű a testük, amit három függőleges fekete csík díszít. Az alapszín a kifejlett példányoknál sötét bíborrá alakul át. A hím úszói sötétszürkék, melyek az ívás időtartama alatt feketévé válnak. A nőstény színe halványabb, ennek köszönhetően haránt-csíkjai jobban láthatók. Testhosszuk kb 6 cm, alkatuk zömök.

Az akváriumi víz hőmérséklete 22-26 fokon a megfelelő, Ph értéke pedig 6-7 között az ideális, keménysége közepes. Ez a faj is mindenevő.

Szaporításához melegebb, 26-28 °C-os lágy, enyhén savas vízre van szükség. A medencében legyen sok finom levelű növény, a nőstény ugyanis abba teszi le ikráit, melyeknek számuk kb 300 és 24 óra eltelte után kikelnek. A szülőket ikrázás után minél előbb vissza kell tenni a társas akváriumba, mivel nagymértékben ikrafaló tulajdonsággal bírnak. Gyakran előfordul, hogy csak a második ikrázásból, ami 3-4 héttel követi az elsőt, fejlődnek ki életképes utódok. A picik jó étvággyal eszik az artemiát és az indítótápot. Egy hónaposan érik el az 1 cm-t.

 

Szumátrai díszmárna

Elnevezése megegyezik származási helyével, természetes közege a folyóvíz. Kifejezetten feltűnő, mutatós csapathal. Nagy mozgásteret igényel, így 70-80 literes legyen az akvárium, amibe elhelyezzük őket. Testének színe világosbarna, melyet függőlegesen négy széles sötét sáv keresztez.

Hátúszója fekete, szélén vörös szegéllyel. Mell- és hasúszói ugyancsak vörösek. Az ő esetükben is jellemző a nőstényekre a fakóbb szín, míg a hím egyedek élénkebbek, orruk és hátúszójuk élénkvörös. Átlagosan 6 évig élnek. A víz hőfoka 24-26 °C között optimális, míg Ph-ja 6,5-7,5 értékek közt. A szumátrai díszmárna csakúgy, mint az összes többi márna mindenevő, jó étvággyal fogyasztja a száraz és élő eleséget is.

Szaporításuk esetén fontos az ideális tenyészpár kiválasztása. Lehetőség szerint a nőstény legyen fiatal, a hím pedig nála három-négy hónappal idősebb. A keltetőmedence mérete legalább 15 literes, az ívást ugyanis heves násztánc előzi meg. Végeredményként a nőstény 400-500 ikrát rak az akvárium jávai mohával vagy perlonvattával sűrűn teletűzdelt védett környezetébe. Az utódok 25 fokos vízben 18-24 óra után kelnek ki. A szülőket minél előbb ki kell venni a medencéből, mert erősen ikrafalók. Első napokban nagyon érzékenyek, emiatt a víz szűrésére van szükség. Az újszülöttek 3-4 nap után rajzanak szét, ekkor kell elkezdeni etetésüket artemiával. Hamar növekszenek, három hetesen már látszódni kezdenek testük színei.

 

Brokát díszmárna

Az elő és hátsó Indiából származó halfaj a legkülönbözőbb vizek lakója. Természetben nagyon-nagy rajban lehet őket látni. Mesterséges körülmények között békésen tarthatók más, azonos tulajdonságokkal rendelkező fajokkal. A többi díszmárnára jellemző mozgékonyság rájuk is vonatkozik, éppen ezért nagyobb, 60-80 literes akvárium szükséges tartásukhoz. A medence legyen gazdagon beültetve növényekkel, elülső része pedig szabadon hagyva élénk mozgásuk akadálymentesítése érdekében. Szeretik a sötét talajt és szívesen tartózkodnak annak közelében. A kétféle nem kifejlett példányai eltérő méretűek. Míg a hím 6 cm, addig a nőstény 10 cm. Küllemüket tekintve a többi márnához hasonlóan az ő esetükben is élénkebb színezetűek a hím példányok, amellett megfigyelhető rajtuk egy fekete pontsor. Testük oldalról lapított, alapszínük aranyvörös, farkuk felé sötétebb árnyalattal. Az akvárium feltölthető sima csapvízzel, és 23 fok körüli felmelegítése elegendő számukra. Előnyben részesíti az élő eleséget, főképp a féregféléket és szúnyoglárvákat. A száraz eledelt szükségből fogyasztják.

Tenyésztésük egyszerű. A kiválasztott párt az esti órákban tegyük külön a szaporító medencébe, ami kb 15 literes, benne a víz hőfoka 25-27 °C. Kémhatása legyen ugyanolyan semleges mint a társas akváriumé, azaz 7 Ph-ju, illetve közepesen kemény. A medencébe helyezzünk jávai mohát vagy perlonvattát. Sikeres ívás esetén előfordul, hogy 200-nál is több ikrát rak le a nőstény, ami jellemzően a második nap reggelén történik. A kicsik 36-40 óra alatt kelnek mi, ezt követően három nap szükséges elúszásukhoz. Sórákkal kell megkezdeni táplálásukat. A szülők esetenként elfogyasztják az ikrákat, így ajánlott mielőbb eltávolítani őket.

 

Nagypikkelyű díszmárna

Természetes élőhelye Szumátra és India folyó- és patakvizei. Az élénk mozgású, békés 4-5 centiméterre növő kishal, kitűnően együtt tartható más fajokkal, mint pl. a törpe- vagy gyöngygurámi. Alapszíne sárgásbarna, mely sötét foltokkal tarkított. Ez a jellegzetes pikkely mintázat bizonyos példányok esetében sakktáblára emlékeztet. Testük oldalsó részén sötét vonal fut keresztül. Míg a hímek úszóinak szegélye általában fekete, addig a nőstényeké sárgás árnyalatú. Utóbbiak alakja teltebb. Az ivarérett hímek ideális körülmények közt ibolyakék színűvé válnak. Ez a színváltás a megfelelő akváriumi feltételek biztosítása mellett jön létre, amikor is a növényzet gazdag, a talaj sötét és a medence szűrt fényt kap. Szivárványos díszmárnának is nevezik. Élettartamuk hozzávetőlegesen 5 év. A víz középső részét lakják. Mozgásigényük miatt legalább 50 literes akváriumban szükséges őket tartani, ami közepesen kemény, 20-24 fokos vízzel van feltöltve. Mindenféle eleséget elfogyasztanak, ám egészségük és optimális külsejük elérésének érdekében mindenképp kapjanak fagyasztott és élő eledelt.

Szaporításukhoz 30 literes ívató medencére van szükség, melynek Ph értéke 6 legyen, valamint 25-27 fok meleg. Vékony növény behelyezése szükséges az aljzatra, mint amilyen a jávai moha. A nőstény oda rakja a kb 300 ikrát. Ezt követően a szülőket ki kell venni és visszahelyezni a társas akváriumba, mivel ikrafalók. Az újszülöttek 1-2 napon belül kikelnek, majd újabb 1 nap eltelte után ki is úsznak. A kicsik indítótáppal, friss sórákkal és banánféreggel nevelhetők. Gyorsan fejlődnek, 4-6 hónap alatt elérik felnőtt méretűket.

 

Következő írásunkat az alábbi díszmárnák bemutatásával folytatjuk: Vörös karcsú-, Ogyessza-, Sávos-, Ceyloni-, Cápa márna.

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!