a
0
Díszítő kellékek az akváriumban és terráriumban
2022. Dec. 10.

 

Egy szépen berendezett akvárium vagy terrárium könnyedén magára vonja az ember figyelmét. Lehet az irodahelyiségben, ahol az ott dolgozók, illetve az ügyintézésre várakozás perceit töltő ügyfelek pihentethetik rajta szemüket vagy az otthonunkban ahol elsősorban mi magunk és családunk tagjai, valamint a hozzánk látogató rokonok, barátok csodálatát nyerhetik el.

 

Akvarisztika 3

Ezt az élményt több összetevő biztosítja, kezdve az aljzat típusától a különféle növényekig és a díszítő tárgyakig.

Előbbi típusát, színét, szemcseméretét, azok formáját a telepíteni kívánt halak fajtája határozza meg. Leggyakrabban „sódert” használunk akváriumi talajként. Változatos színben kapható, nagy szemcséjében a növények gyökérzete jól tud fejlődni. Aránylag könnyen tisztítható, és ritkábban pállik be, mint a kvarchomok.

 

A talajban vájni vagy elbújni szerető élőlények számára az utóbbi aljzatot szükséges biztosítani. Ilyen hal például a párduccsík, a maláji tornyoscsiga és a corydoras fajok. A kvarchomok jellemzően szürke színű, de van fekete és fehér változata is. Akváriumba helyezése előtt alaposan át kell mosni, mivel tartalmazhat meszet, ami savteszttel ellenőrizhető.

Kedvelt és gyakorta használt aljzat a bazaltzúzalék. Fekete színű és változatos szemcseméretben kapható. Jellemzően éles szélű, ezért fenéktúró halfajok által lakott medencében ne használjuk, mert megsebezhetik szájukat és testüket.

Egyedi színekben pompázó kavicsok is léteznek ma már, rózsaszín, narancssárga, kék. Ezek szemcséi szintén változatosak, praktikus jellemzőjük nincs inkább negatívumnak mondható az ízlésromboló természetellenes színezet.

A növények a dekoráción túl részt vesznek a biológiai körforgás folyamatában. Az ő esetükben is figyelembe kell venni az igényeiket. Kis akváriumba ne ültessünk gyorsan és nagyra növő példányokat. Elhelyezhetjük őket csoportosan is, ilyenkor 5-6 szál legyen egy csokorban. Célszerű azonos fajba tartozó növényeket ültetni, a látvány úgy szebb összhatást nyújt. A hátsó területre kerüljenek a magasabb növények, míg előre az alacsony növésűek.

 

Az akvárium hátsó falára, üvegfelülethez hátteret lehet helyezni. Több típus kapható belőlük a kereskedésekben, de saját tetszésűt is kialakíthatunk. Utóbbi esetben figyeljünk arra, hogy a behelyezni kívánt háttér ne okozzon kárt az élőlényekben, az ne bocsásson ki mérgező anyagokat, jól bírja a vizes közeget, annak összetételét ne befolyásolja. Elhelyezése lehetséges úgy, hogy a technikai eszközöket elrejtse szem elől, búvóhelyeket és növények számára ültetési pontokat is kialakíthatunk benne. Saját kezű készítés esetében legcélszerűbb a műgyantából és a cement-perlitből készített háttér.

Terráriumokba parafa anyagból készült háttér beépítése a legcélszerű, ilyen az Eheim Cork-parafa háttér, Ideális rovarok és egyéb ízeltlábúak továbbá kis hüllők és kétéltűek részére.

Dekorációként faberakást is alkalmazhatunk. Nagy általánosságban vasfát, szőlőtőkét, fűzt, különböző uszadékfákat, mangróvét és platánkérget használjunk. Csupán azt kell figyelembe vennünk, hogy keményfát helyezzünk a medencében, az ugyanis bírja a vizet, ellentétben a puha fafélék, melyek idővel rohadni kezdenek. Arra számítsunk, hogy a fák kisebb-nagyobb mértékben színezik a vizet.

Legkönnyebben a vasfát tudjuk beszerezni a kereskedésekben. A vízre barnító hatással van, amit elkerülhetünk többszöri kifőzéssel, áztatással. A kifőzés segít a szennyeződések eltávolításában. Ezen folyamatok elvégzése után is fogja színezni a vizet, de már csak kis mértékben. Elhelyezése nagyon egyszerűen megoldható, mivel könnyen süllyed. Ha valami oknál fogva elmozdul a kívánt helyről, más fához hasonlóan kövekkel lehet súlyozni vagy hozzákötni egy szilárdabb ponthoz amit akár a talaj is takarhat.

Ha szőlőtőkét választunk, az legyen száraz és vegyszerektől mentes, házilag beszerzett. Első lépésként a korhadt részeket távolítsuk el róla, de ajánlott a kérget is lehántani. Ezt követi a vasfánál már említett forró vizes lemosás és áztatás, amit akár két hétig is alkalmazhatunk Neomaglonos fertőtlenítő vízben, 1-2 naponkénti csere mellett. Ezt követően elég lehet egy alapos forró vizes átmosás, de akár sima vízben ázhat még néhány napig mielőtt beletesszük az akváriumba. A mérgezést ellenőrizhető csigák elhelyezésével, azok reakciója a mérgezésre szembetűnő. A tőkén a víz hatására fehér lepedékréteg képződik, amivel a csigák mellett az ancistrusok, és más algázók is készséggel táplálkoznak. Kedvező előkészítés után a fa nagyon szép díszítőelem ként funkcionál.

 

Dekoráció a fentieken kívül még a Tebang levél és kéreg, illetve a Ceyloni fahéjkéreg. Ezeket a német Eheim gyártja. A Tebang levelet tengeri mandulának is nevezik. Természetes hatóanyagainak kibocsátásával segíti a víz egészséges megteremtését. A levelek borostyán színt kölcsönöznek a víznek, ugyanakkor az kristálytiszta marad. Idővel lebomlanak, ekkor eledelül szolgálnak. A Tebang kéreg a szükséges élettani feltételek biztosítása mellet búvóhelyet nyújt a garnéláknak és a kisebb halaknak. A Ceyloni fahéjkéreg az előzőekhez hasonló szintén szerepet játszik a halak egészséges fejlődésében és környezetük megfelelő biztosításában. Étrend-kiegészítőként is alkalmazható apró rákok, csigák és halak részére.

Vannak halfajok, melyeknél csupán köveket használhatunk díszítőelemként. Ilyen például az afrikai sügér, melynek búvóhely ugyan szükséges, de azt a kövek igény szerinti rendezésével kialakíthatjuk. Ezeket megvásárolhatjuk vagy összegyűjthetjük a természetben. Vannak szempontok amiket utóbbi esetben figyelembe kell venni. A mésztartalmú kövek keményítő hatással vannak a vízre, azt lágy vizű halak medencéjébe ne helyezzük el. Ellenőrzése úgy lehetséges, ha valamilyen savat cseppentünk a kőre és az habzó hatást fejt ki, akkor az mésztartalmú. Egy másik veszélyforrást jelent az élőlények számára a fémekkel, és más toxikus anyagokkal való szennyezettség. A köveket elhelyezés előtt forró vízben, jól tisztító kefével kell átmosni. Ha biztosak akarunk lenni a fertőzésmentesítésben, főzzük ki őket.

 

 

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!