a
0
A megfelelő akváriumi világításról
2021. Okt. 09.

A fény, fényerő helyes alkalmazása nagyon fontos szerepet tölt be az akváriumi élőlények életében. A megvilágítás hidrokémiai folyamatot hoz létre és tart fenn, amely egyaránt biztosítja az ideális feltételek kialakulását a növények és a díszhalak számára.

Akvarisztika 3

A természetes napfény hatására felgyorsul a fotoszintézis folyamata, főképp a növényekkel gazdagon beültetett medencékben. Ez növeli a víz pH értékét, ami káros a díszhalakra nézve, azok pusztulásához vezethet. A hajnali órákra azonban oxigénhiány lép fel, melynek hatására nagy mennyiségű szén-dioxid gyűlik fel. Fulladásos vagy mérgezéses halvesztést okozva ezzel. Főképp a nyári napokra jellemző, hogy erős és hosszas napfényes órák esetén nagyon felmelegszik, este pedig sokat hűl a víz. Ilyenkor nem tud kialakulni az élőlények számára fontos hőmérsékleti egyensúly. Ennek szintén kedvezőtlen hatásai vannak.

Magas hőmérséklet és erős megvilágítás alkalmával élénken indulnak szaporodásnak a mikroszkopikus kékeszöld algák, melyek aktívan vesznek részt a fotoszintézis folyamatában, negatív hatást fejtve ki a víz hidrokémiai összetételére. Kemény és lágy vízben egyaránt szaporodnak, fokozzák a hidrogén ionok koncentrációját. Egyszerűen eltávolítható ragacsos fedő réteget képeznek az akvárium növényzetén, aljzatán és falán is. A víz elszíneződik, barnás árnyalatú lesz. Nem nyújt esztétikus látványt, amellett az élőlények is jobban érzik magukat a tiszta vízben.

 

Ez a jelenség észlelhető a víz természetes környezetében, tavakban is. Az elszaporodott alga látványos, virágzó tónak is nevezik a jelenséget, a kékes- és barnászöld foltok miatt. A tavakban akadály nélkül úszkálnak a halak, keresve a megfelelő hidrokémiai területeket. A hajnali időszakban, mikor a virágzás a legaktívabb, megnő az uszonyosok halálozási aránya, esetenként a fulladásos és szén-dioxid-mérgezéses pusztulása.

Az akvárium elhelyezésénél szükséges a fényviszonyok figyelembe vétele. Egy nagyon világos helységben célszerű oldallapjával az ablak irányába állítani a medencét, tőle 2-3 méter távolságban. Kevésbé napfényes szobában ez 1 méterre csökkenthető.

Amikor az akváriumba kevés fény jut, a növényzet gyarapodása jelentős mértékben lecsökken, megjelenik rajtuk a barnás színű algaréteg. Ennek okán a díszhalak nem jutnak elegendő oxigénhez, ami a víz kémiai összetételének bomlásához vezet. Ezen felül ilyen esetekben alakulnak ki a különféle halbetegségek. A megfelelő fény-rendszer biztosításának a legegyszerűbb lehetősége, mikor a természetes és mesterséges világítást ötvözik. Természetben az élőlények kizárólag felső megvilágításhoz jutnak. Ilyen fény a legkedvezőbb az akváriumok lakóinak is.

 

Akvaristák körében legnépszerűbb a mesterséges felső világítás alkalmazása, valamint a medence elülső falára illeszthető reflektor felhelyezése. Megfelelők a régi hagyományos izzók, vagy az újabb egyre modernebb fénycsövek, melyekből hideg és meleg fényű egyaránt beszerezhető.

Az izzólámpákat változatos módokon lehet felszerelni. Fényükben a díszhalak teljes pompájukban láthatók, az aljzatba beültetett növényzet egészségesen növekszik felfelé, a felszínen élők ugyancsak ideálisan fejlődnek, biztonságos búvóhelyet nyújtva az ivadékoknak a felnőtt halaktól, illetve utóbbiakat védve az esetleges harciasabb társaktól. A felszíni növényzet alkalmas a lentiek árnyékolására is, amennyiben azoknak elegendő a gyérebb megvilágítás.

A legkorszerűbbek pedig a LED világítású lámpák.

Ez a legújabb technológia több, mint egy hagyományos neon cső, mivel a fotoszintézisben a LED-ek fontos szerepet töltenek be. Ez egy olyan biológiai reakció, melyben az élőlények a napfény energiáját felhasználva szervetlen anyagból szerves anyagot hoznak létre. A folyamata során anyagcsere megy végbe (metabolizmus), amely lebontó (katabolikus) és felépítő (anabolikus) folyamatokból tevődik össze. Egyenletesen osztják el a fényt a vízzel töltött medencékben, ennek köszönhetően az ott élő organizmusok megfelelően növekednek. Fényerejük valósághűen visszaadja a víz alatti világ természetességét.

A lámpatestek fűtésre nem alkalmasak, mivel kikapcsolás esetén, -éjszaka lehet ezt alkalmazni- a víz hőmérséklete jobban lecsökken, mint a megengedett 2-3 Celsius-fok és ilyenkor károsodást okoz a halak egészségében, azok meghűlnek.

Az ideális és alkalmas világítás kialakítása az akváriumban nem csak azért fontos, hogy fenntartsuk az állandó biológiai egyensúlyt, hanem számos díszhal megbetegedés kiküszöbölése ellen is szolgál.

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!